Hírösszefoglaló

A hírekből minden kiderül. A tegnap: történelem. A holnap: jósolgatás. A hírek tárgya: a mai nap.

Egy év alatt rengeteg minden történik a világban. Még ha időnként éppen úgy is érzi az ember, hogy aznap semmi nem történt körülötte, egy esztendőre visszatekintve mégis minden egyes nap eseménydúsnak tűnik. A globális kommunikáció következtében lassan megszűnnek azok a kategóriák, amelyekbe korábban egy év végi visszatekintés - egy rádióban ezt hírösszefoglalónak tituláljuk - témáit csoportosítottuk. Az Európai Uniós tagság csak tovább csökkentette azt a - korábban oly éles - különbséget, ami például a belföldi és a külföldi hírek között volt. Napjainkban már azt kell eldöntenünk, ki a hazai és ki számít külföldinek?

A hírek soha nem önmagukban állnak, hiszen eseményekről tudósítanak. Az eseményeknek pedig mindig van előzményük és a legtöbbször következményük is. A hír azonban a jelenről szól. Még akkor is, ha egy egész esztendő történéseit idézzük fel.

Eseményekben nem volt hiány az elmúlt esztendők végére sem. Egyik évben sem csökkent jelentősen például a terrorista cselekmények száma vagy intenzitása. A terrorizmus naponta fenyegető harci eszközzé lépett elő az elhúzódó helyi háborúkban is. A Közel-Keleten sem múlik el hét anélkül, hogy egy-egy súlyosabb terrorakció, vagy öngyilkos merénylet ne történne. A terror a békés polgárokat sem kíméli, de különösen embertelen, amikor ártatlan gyermekeket sújt.

Egy visszatekintésben elhalványul az a különbség, amelyet a számunkra kedvező, illetve a kedvezőtlen események bekövetkeztekor éreztünk. Csak a tények maradnak, hiszen a tények fontosak.